Behandelaar
Kirsten Vlasblom studeerde af als psycholoog in 1997, waarna zij in verschillende settingen werkervaring opdeed in de GGz volwassenenzorg en forensische psychiatrie. Van 2000 tot 2002 deed zij de opleiding tot Gz-psycholoog vanuit het toenmalig RIAGG in Deventer / Zutphen op de afdelingen Sociale Psychiatrie en Ouderen. Vervolgens werkte zij gedurende 7 jaar in een GGZ-Herstellingsoord in Noord-Brabant als Gz-psycholoog -hoofdbehandelaar.
Van 2009 tot 2012 deed zij de opleiding tot psychotherapeut bij een grote vrijgevestigde psychologenpraktijk in Noord- Brabant / Gelderland. Sinds 2012 is zij vrijgevestigd.
De praktijk kan beroep doen op verschillende psychiaters in de regio. Samenwerking met een Geestelijk Begeleider / counseler (Counseling Crosswalk) behoort eveneens tot de mogelijkheden.
Registraties:
- Psychotherapeut (artikel 3 Wet BIG (Beroepen Individuele Gezondheidszorg)) met registratienummer: 59057171816
- Gezondheidszorgpsycholoog (artikel 3 Wet BIG met registratienummer: 39057171825
- Gecertificeerd EFT practioner (isEFT)
- Supervisor Vereniging Persoonsgericht en experientiele Psychotherapie
Lidmaatschappen:
•NIP (Nederlands Instituut van Psychologen)
•LVVP (Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten)
•NVP (Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie)
•VPeP Vereniging Persoonsgerichte experiëntiële Psychotherapie (voorheen VCgP)
•isEFT
•KSGV (Katholiek Studiecentrum Geestelijke Volksgezondheid)
Therapie algemeen
De praktijk biedt face to face gesprekstherapie , afhankelijk van de indicatie en behoefte van de client wordt er gebruik gemaakt van 1 van de onderstaande referntiekaders / technieken.
Indien nodig door ziekte of andere omstandigheden kan er gebruik worden gemaakt van een telefonisch consult, chat via MyMindspace of een videoconsult via WeSeeDo.
Mogelijke opdrachten, zoals het bij houden van een dagboek, verstrek ik in de spreekkamer of via MyMindSpace.
Emotion Focused Therapy (EFT)
Vanaf juni 2016 ben ik internationaal geregistreerd (isEFT) practioner in de Emotion Focused Therapy.
Emotie is de drijvende kracht van ons bestaan, alles vertrekt vanuit emotie: dat is de basisgedachte achter EFT.
Heel wat psychologische problemen zijn emotionele problemen, zoals depressie en trauma. Een EFT-therapeut gaat aan het werk met die emoties. Emotion Focused Therapy for individuals (EFT-i) is een empirisch ondersteunde (gebaseerd op 25 jaar psychotherapieonderzoek), emotie-gerichte, neohumanistische behandeling (ontwikkeld door Greenberg, Elliott, Watson, Goldman en Rice).
In EFT werkt de therapeut met de hele persoon, niet met een syndroom of een klacht, en geeft aandacht aan elke cliënt in zijn of haar uniekheid. De EFT aanpak is daarom eerst en vooral cliëntgericht. Therapeuten nemen de hele persoon in aanmerking en zijn steeds gericht op het vormen van een supportieve, helpende relatie waarin de focus ligt op dat wat voor de cliënt op dat moment het meest belangrijk is.
EFT is in principe geschikt voor iedereen die open staat voor psychologische behandeling. De therapie wordt immers precies afgestemd op de persoon van de cliënt. EFT wordt bijvoorbeeld ingezet voor cliënten met een depressie, psychotrauma, angst, identiteitsproblemen, hechtingsstoornissen.
Het filmpje achter deze link verheldert bovenstaande op ludieke wijze. https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=SJOjpprbfeE
Cliëntgerichte psychotherapie
De cliëntgerichte psychotherapie richt zich op personen met het verlangen iets in hun leven te veranderen en te groeien in hun persoonlijke mogelijkheden.
U wordt uitgenodigd om samen met uw psychotherapeut(e) te zoeken naar wat u belemmert te zijn zoals u zou willen zijn, of te accepteren hoe u bent. Dat betekent dat u gevraagd wordt om bij uw ervaring stil te staan, dat wil zeggen bij wat u van binnen voelt. Dat is de kern waar het om draait in clëntgericht-experiëntiële psychotherapie.
Bij het ervaren komen soms emoties los, zoals kwaadheid, verdriet of blijdschap. Dit stilstaan bij uw gevoelens kan moeilijk en voor u ongewoon zijn. Uw psychotherapeut(e) zal u hierbij aanmoedigen en steunen, zodat het mogelijk wordt moeilijke of pijnlijke ervaringen onder ogen te zien en te verwerken. Tijdens dit proces leert u anders tegen uzelf en uw situatie aan te kijken.
Een cliëntgericht-experiëntiële psychotherapeut(e) draagt geen oplossingen aan, maar helpt iemand zijn eigen oplossingen te zoeken.
Uw psychotherapeut(e) zal de gevoelens en gedachten die hij/zij in het contact met u ervaart ter sprake brengen. Zo krijgt u zicht op wat u bij iemand anders oproept.
In de loop van de therapie zult u steeds meer dingen bij uzelf gaan (h)erkennen. Niet alleen de lastige, maar ook de sterke kanten van uw persoon.Door beperkingen onder ogen te zien en door meer gebruik te maken van uw mogelijkheden, zult u er beter dan tevoren in slagen met moeilijke situaties in uw leven om te gaan. Daarmee zullen uw klachten verminderen, dan wel verdwijnen.
In een langer durende clëntgericht-experiëntiële psychotherapie is de kans groot dat u stuit op algemene, existentiële thema’s, zoals dood en vergankelijkheid, fundamentele eenzaamheid, verantwoordelijkheid en keuze, en vragen betreffende de zin van het leven. De psychotherapeut(e) is hierin geen gids of moralist. Wel is hij/zij uw gesprekspartner, die met aandacht en respect zal luisteren. U bent daarmee in een cliëntgericht-experiëntiële psychotherapie in de gelegenheid om met uw psychotherapeut(e) na te denken over de vraag welke invulling u aan uw verdere leven wenst te geven.
zie voor meer informatie: www.vcgp.nl
EMDR
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en is behandelmethode om nare (traumatische) ervaringen te verwerken.
Zie voor meer informatie: www.emdr.nl
Cognitieve gedragstherapie
Bij gedragstherapie ligt de nadruk op het wijzigen van gedragspatronen die emotionele problemen in stand houden. Bij cognitieve therapie ligt de nadruk op het wijzigen van de manier van denken die patiënten hanteren.
Cognitieve gedragstherapie is sterk gericht op de actualiteit. In de therapie gaat het vooral over moeilijkheden die in het heden spelen. De therapie stoelt op een open en gelijkwaardige samenwerkingsrelatie tussen therapeut en cliënt. De therapeut werkt veel met oefeningen en huiswerk. De behandelingen zijn klacht- of probleemgericht en kortdurend van opzet. De meeste behandelingen nemen tussen de tien en vijfentwintig zittingen in beslag.
Zie voor meer informatie: www.vgct.nl.