U heeft zich aangemeld voor behandeling bij Vlasblom Psychotherapie. Hieronder staat beschreven wat u van uw behandelaar en uw behandeling mag verwachten.
Kwaliteit
Ik ben als psychotherapeuten en als Gz-psycholoog geregistreerd in het BIG-register. Daarmee voldoe ik aan de eisen die de overheid stelt aan opleiding en beroepsuitoefening. Ik ben gehouden aan de beroepscodes zoals die door het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) zijn opgesteld. U kunt deze nalezen via www.psynip.nl.
Ik verzorg enkel behandeling en onderzoek in de Gespecialiseerde GGZ.
Indien nodig kan ik u ook verwijzen naar een andere behandelaar of instelling. Dit gebeurt dan via uw huisarts.
Het behandelplan
Ik ben verplicht u te informeren over wat ik denk dat er met u aan de hand is. U maakt samen met mij afspraken over het doel van de behandeling, de manier waarop dat doel bereikt kan worden en hoe lang dit ongeveer zal duren. Op grond van deze informatie geeft u toestemming voor de behandeling. Ik zal ook het verdere verloop van de behandeling met u blijven bespreken.
Resultaat van de behandeling
Het is moeilijk te zeggen wat het resultaat van de behandeling zal zijn. Klachten kunnen verdwijnen, verminderen of blijven bestaan. Ook is het mogelijk dat u beter leert omgaan met bestaande klachten. Het resultaat van de behandeling is afhankelijk van meerdere factoren; de diagnose, het behandelplan, de uitvoer hiervan, uw inzet en motivatie en de samenwerking met uw psycholoog.
Het is belangrijk dat u informatie verstrekt over zaken die van invloed kunnen zijn op de behandeling. U bent overigens niet verplicht alles te vertellen. Als u iets niet wilt vertellen, hoeft u dat niet te doen. De psycholoog kan u aanspreken op uw inzet in de behandeling. Indien dit te weinig is en blijft, is het mogelijk dat de behandeling stopgezet wordt.
Bereikbaarheid
Soms komt het voor dat u tussen de sessies door iets wilt bespreken of een afspraak moet afzeggen of verzetten. In dat geval kunt u mij telefonisch bereiken (0412-856925). In de meeste gevallen zult u de voicemail treffen. U kunt daar een bericht achterlaten of beter nog een e-mail (vlasblompsychotherapie@ziggo.nl) sturen. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact op.
Ook kunt u mij bereiken tijdens het telefonisch spreekuur op werkdagen tussen 18.30 en 19 .00 uur.
Dossier
Uw psycholoog bewaart uw gegevens in een dossier. Dat zijn de verwijsbrief, brieven van en over u, als ook aantekeningen over de voortgang van de behandeling. U heeft het recht uw eigen dossier in te zien, uitgezonderd de werkaantekeningen. Psychologen zijn verplicht uw dossier gedurende vijftien jaar te bewaren. Alleen als u daar schriftelijk om vraagt, kan uw dossier eerder vernietigd worden.
Geheimhouding
Uw psycholoog is verplicht tot geheimhouding. Al uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en mogen niet zonder uw toestemming aan derden worden verstrekt.
Ik houd graag uw huisarts op de hoogte van uw behandeling. Dit kan echter alleen met uw toestemming. Middels het ondertekenen van de behandelovereenkomst geeft u hiervoor toestemming. Ook wanneer met anderen mondelinge of schriftelijke informatie-uitwisseling gewenst is, dient u schriftelijk toestemming te verlenen.
Wanneer uw psycholoog met een collega-psycholoog in intervisie wil overleggen over uw behandeling, mag dit zonder uw toestemming. Deze collega´s hebben eveneens geheimhoudingsplicht.
Rapportage
Rapportage naar derden, zoals bijvoorbeeld de huisarts, gebeurt alleen wanneer u een toestemmingsverklaring heeft getekend. U heeft te allen tijde recht op inzage in rapportage. Soms kan het nuttig zijn om overleg te hebben over de inhoud van rapportage voordat deze naar betreffende partij wordt verzonden. U kunt dan feitelijke onjuistheden laten corrigeren. De diagnose, het behandelplan en het advies behoren tot de expertise van uw behandelaar en kunnen daarom niet gewijzigd worden. Wel heeft u het recht om de rapportage te blokkeren, hetgeen inhoudt dat er geen verder correspondentie plaatsvindt met de betreffende partij. Hiervan zal dan een aantekening in uw dossier worden gemaakt, waarna de rapportage wordt vernietigd.
Gegevensuitwisseling
Vlasblom Psychotherapie moet van de overheid gegevens aanleveren aan Stichting Benchmark (SBG zie www.sbggz.nl). Dit systeem bevat gegevens over wat zorgaanbieders aan zorg geleverd en gedeclareerd hebben, en over de uitkomst van metingen om de behandeling te evalueren. De gegevens worden gepseudonimiseerd verstuurd. Ze zijn daardoor niet meer tot individuele personen te herleiden, zodat het medisch beroepsgeheim niet wordt geschonden en uw privacy wordt gegarandeerd. Wanneer u bezwaar heeft tegen deze gegevensuitwisseling, geeft u dat aan bij uw psycholoog. U kunt dan een verklaring ondertekenen, waardoor de gegevens over uw behandeling mogen worden uitgesloten. Aangezien er momenteel discussie is over de wettelijke grond waarop gegevens mogen worden aangeleverd worden weliswaar nog steeds vragenlijsten afgenomen, maar zijn deze tot nog toe niet aangeleverd aangezien dit wettelijk gezien nog niet toelaatbaar is.
In verband met declaratie van de zorgkosten wisselt Vlasblom Psychotherapie gegevens uit met de zorgverzekeraar. Het gaat hierbij om gegevens die noodzakelijk zijn, zoals uw persoonsgegevens (geboortedatum, BSN-nummer) en de te declareren verrichtingen, ook uw diagnose wordt vermeld tenzij u aangeeft dit niet te willen.
Zorgverzekeraars hebben het recht om te controleren of Vlasblom Psychotherapie zich houdt aan de voorwaarden met betrekking tot dossiervoering, maar hebben hierbij geen toegang tot de inhoud van de behandeling.
Als u klachten heeft
Als u niet tevreden bent over uw behandeling, kunt u dit het beste zo spoedig mogelijk met mij bespreken. Het heeft geen zin om met twijfels rond te blijven lopen, dat bevordert uw behandeling niet. Misschien zijn er misverstanden die in een gesprek uit de weg geruimd kunnen worden.
Wanneer het niet lukt de problemen rechtstreeks met mij op te lossen, zijn er verschillende mogelijkheden om een klacht in te dienen.
Klachten- en geschillenregeling per 1-1-2017
Klachtenfunctionarissen
Met ingang van 1 januari 2017 is er een nieuwe klachten- en geschillenregeling van kracht gegaan in het kader van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz).
Als lid van de LVVP ben ik automatisch aangesloten op de nieuwe klachten- en geschillenregeling.
Het contactadres van de klachtenfunctionarissen is per 1-1-2017: klachtenfunctionarissen@lvvp.info (zie ook https://lvvp.info/voor-clienten/wat-als-ik-ontevreden-ben-de-behandeling).
Geschillencommissie voor vrijgevestigde ggz-praktijken
In laatste instantie krijgt de cliënt de mogelijkheid om zijn klacht aan een onafhankelijke geschillencommissie voor te leggen die een bindende uitspraak doet, ook over een eventuele schadeclaim tot in ieder geval € 25.000. De cliënt krijgt hiermee een extra keuzemogelijkheid aangereikt, naast de gang naar het tuchtcollege of de burgerlijk rechter. LVVP-leden zijn collectief aangesloten op De Geschillencommissie Zorg in Den Haag, waar per 1-1-2017 een speciaal portaal is ingericht voor cliënten van vrijgevestigde ggz-aanbieders (gz-psychologen, psychotherapeuten, klinisch (neuro)psychologen en psychiaters). De geschillencommissie is vanaf 1-1-2017 schriftelijk of digitaal te benaderen, via respectievelijk Postbus 90600, 2509 LP Den Haag en www.degeschillencommissie.nl.